Да ли треба читати лоше (а поготово трагичне) вести?

Problem

Свакога дана кад отворите новине (у штампи или на нету) читате како овај овога убио, пребио, десила се саобраћајка, погинуло 3-5-10 особа, преврнуо се аутобус, пао авион…дакле све несреће и трагедије. Телевизија је донекле слична али није толико драстична као новине а од новина у потенцирању црне хронике предњаче Блиц и Курир и зато сам ја Блиц одавно блокирао на мом интернет читачу што бих и вама топло препоручио а мислим се да то урадим и са сајтом Курира. А да не говоримо о томе кад крену да залазе у детаље око трагедије и смрти, Боже ме ‘прости, имам утисак као да су поједине новине једва чекале тј. као да су им добродошле трагедије као што су биле поплаве или смрт Тијане Јурић да би имали о чему да пишу, да би могли да залазе у детаље и да на тај бескрупулозан и неморалан начин повећавају тираж и профит.

И сад био ја на једном оваквом http://www.putpromene.com/ предавању које има везе са психологијом и питам Синишу овако:

„Сваког дана нас бомбардују лошим вестима? Како се с тим изборити?“

Он ми је прво кориговао терминологију (јер они на Путу промене имају те позитивне промене терминологије) па ми је рекао, парафразирам:

„Не бомбардују нас него нас обасипају вестима које нису баш добре! Нема потребе да се боримо са њима!“ Ја сам га онда питао да ли такве вести треба игнорисати а он ми је рекао „Ја их игноришем!“ што значи да треба.

Суштина је у томе да што више читамо и препричавамо такве вести, то им дајемо већи значај, стварамо вештачку потребу за њима и њих ће да буде све више и више! Када кажем такве вести, не мислим пре свега на лоше вести типа пад индустријске производње, пад БДП-а, запослености…него мислим на трагичне вести, несреће, убиства, трагедије… Мислим да те вести треба игнорисати тј. да их не треба читати, препричавати и коментарисати а ове прве вести треба једноставно избегавати. Јер пазите тих вести има сваког дана и ајде некад али мислим да их ВИШЕ не треба читати и ја их не читам одавно! ПОГОТОВО ЈЕ ОПАСНО ЧИТАТИ О ТРАГИЧНИМ ВЕСТИМА УЈУТРУ КАД СЕ ПРОБУДИТЕ ЈЕР ВАМ ТО ОНДА УБИЈЕ РАСПОЛОЖЕЊЕ, МОТИВАЦИЈУ ЗА ПОСАО И ЖИВОТ И ПОКВАРИ ВАМ ЦЕО ДАН!

Значи, то се никако не сме радити! Проблем је у томе, што кад се деси нека трагедија ко зна колико км далеко од вас, ви им никако не можете помоћи а читањем и коментарисањем тих вести само убијате себи мотивацију и вољу за животом! Дакле, није да ви ту вест прочитате за 2 минута и терате даље, него после читања, та вест остаје у вашој глави и свести, ви размишљате о томе и оптерећујете се тиме сатима, данима па чак и недељама после тога. Дакле, само губите, ништа не добијате а ни на који начин не можете да помогнете жртвама. Ајде, нпр. да се нека трагедија десила у вашем граду, или неком вама познатом па идете да му дате крв, или да га посетите у болници, и онда је нормално да вам то привуче пажњу и да вас подстакне на акцију али је лоше секирати се и изједати се због неке трагедије, која се десила на другом крају земље или света и ви ништа не можете да урадите по том питању. Нити се трудите! Значи или читај, обиђи га у болници, дај му крв, помози му, протестуј или немој да читаш уопште и немој да се бринеш око тога!

Постоји оно правило-какве су ти мисли, такав ти је живот тако да је лоше, бесмислено и бескорисно по цео дан и нон-стоп размишљати о лошим вестима и трагедијама! Дакле, да анализирамо, које су добре а које лоше стране оваквог начина размишљања тј. необраћања пажње на трагичне вести:

Потенцијално лоше стране су:

-Изазивање недостатка емпатије, тј. да нас није брига за туђе несреће и проблеме
-Несолидарност и себичлук.

Добре стране су:

-Продужење живота
-Повећање квалитета живота
-Смањење стреса

Доказано је да оптимистичке особе и људи који позитивно размишљају дуже и квалитетније живе тј. да имају мање срчаних проблема и ређе обољевају од срчаних болести. А не можеш да размишљаш позитивно а да сваки дан читаш о томе ко је кога убио, заклао и колико је људи погинуло у саобраћајци јутрос и друге глупости којима се новине сладе. То је нереално. Данашње новине су ти ко лешинари, просто уживају у туђој несрећи и сладе се кад преносе све те информације. И рекох да ће помоћу тог позитивног начина размишљања бити мање стреса а стрес је масовни убица данашњице и изазива најмање 70% свих болести а међу њима је најчешћи узрочник можданог и срчаног удара! А на шта би то личило кад би сваки дан по цео дан читали о трагедијама?

Е сад ће неко рећи да се то дешава али се дешавају и многе лепе ствари у животу о којима новине ко што су Блиц и Ало ретко пишу или те вести ставе на дно стране. Неко ће можда рећи да тиме што не читамо лоше вести, неће број лоших догађаја или трагедија да се смањи. Да али тај број и интензитет неће да се смање ни када их читамо сваки дан. Дакле, остаће исти само им ми већи значај дајемо. Значи, генерално гледано, ми не можемо да утичемо на број трагедија негде тамо али можемо да утичемо на то како ће све то деловати на нас а деловаће много лоше ако их читамо, препричавамо и коментаришемо сваки дан и стално се секирамо и узбуђујемо око тога!

Навешћу вам пар примера: Истог дана се деси трагедија где 1 човек погине и срећна вест да је неки наш ученик победио на неком међународном такмичењу на нивоу целог света! Дакле, и једна и друга ствар су се ПОДЈЕДНАКО ДЕСИЛЕ! Али наша смећа од новина ће на насловну страну увек да ставе ону трагедију а негде у запећак (ако је уопште и објаве) ће да ставе вест о победи нашег математичара/физичара/школарца/студента или научника на некој великој научној универзијади или такмичењу уместо да такву срећну и поносну вест протежирају и стављају у први план! Е у томе је суштина! Што се многе новине просто хране несрећама и трагедијама и утркују се која ће пре што више бизарних детаља о некој трагедији да објави. Наше новине су катастрофичне а новинарски посао, поготово у црној хроници му често дође као лешинарски!

Због свега овога ја веееееома ретко читам и препричавам трагичне вести осим ако су се десиле баш у мом граду, мојој близини или наравно некоме кога ја знам, ко је мени близак и коме треба моја помоћ! Исто бих и вама препоручио! Оставите лоше и трагичне вести, размишљајте позитивно, пратите добре вести, живите здраво и пазите на своје ментално здравље и ниво стреса!

ШТА ВИ МИСЛИТЕ???

Napiši odgovor