Koliko je ejakuliranje štetno?

Problem

Većini ljudi je poznato da su redovni seksualni odnosi, naročito kada se radi o dobrom seksu, veoma povoljni za zdravlje.

Povremeno se, međutim, jave i zebnje u vezi sa samom ejakulacijom, strah da bi, u nekoj meri, ejakulacija mogla da bude štetna za muškarca. Ovakvi strahovi su neosnovani.

Na kakve tačno strahove mislimo? Postoji bojazan da ejakulacija na neki način izvlači snagu muškarcu; ili da ejakulacija dovodi do gubitka kilograma, kao i do gubitka belančevina i drugih korisnih sastojaka u organizmu, pa je na taj način muškarčevo zdravlje ugroženo. Ukoliko i vi imate ovakve strahove, odmah ćemo vas razuveriti: ove tvrdnje su netačne.

Tačno je da u spermi, između ostalog, ima nešto belančevina, kao i još nekih sastojaka korisnih za organizam. Prilikom jedne ejakulacije izluči se, međutim, sperma u količini od jedne kafene kašičice. Nije baš neki gubitak, zar ne? Neko bi sad mogao da pita: dobro, a šta je sa onima koji imaju česte seksualne odnose, ili bar česte ejakulacije, da li bi njihovo zdravlje moglo da bude ugroženo? Odgovor je: ne.

Ako su seksualni odnosi i/ili ejakulacije česte, sve što se desi jeste da se prilikom ejakulacije izbacuje sve manje sperme. Kod prosečnog muškarca je potrebno da ima osam-devet ejakulacija u toku jednog dana pa da prilikom poslednje praktično i nema sperme koja bi se mogla izlučiti (a koliko muškaraca će „to“ uraditi toliko puta u toku jednog dana?). Količina sperme koja se tokom svih tih ejakulacija izluči bila bi oko pet kafenih kašičica.

Napiši odgovor