PRAVA I OBAVEZE U SLUČAJU KADA VAS ZAUSTAVI POLICIJA

Problem

Suočavanje sa snagama reda čeka vas bar jednom u životu, čak i ako niste osoba koja čini prekršaje. Zato je važno da znate koja su vaša prava i kako treba da se ponašate u razgovoru sa policijom.
Kad vas policajac zaustavi na ulici i postavlja pitanja. Svakako, imate pravo da ćutite. To znači da je sasvim u redu ako želite da odbijete da im odgovarate na pitanja koja mislite da nije nužno da znaju i imate pravo da tražite i sačekate advokata (u slučaju privođenja). Ipak, dužni ste da odgovorite na pitanja koja se tiču ličnih podataka – identiteta i adrese, i da im date dokumenta na uvid.
Ako ste turista u poseti stranoj zemlji, uvek kod sebe treba da imate kopiju pasoša ili originalni dokument, kopiju platne kartice i vizit-kartu hotela u kojem ste odseli. U svakom slučaju, odnosite se prema predstavnicima zakona sa poštovanjem i ne dodirujte ih, čak ni ako su se prema vama postavili prijateljski.
Zapamtite da to što vam je policija prišla ili zatražila dokumenta ne znači da ste za nešto osumnjičeni. Oni imaju pravo da vam priđu i postave pitanja. Ali, ako vam ne dozvoljavaju da odete, to znači da ipak sumnjaju na neki prekršaj ili zločin.
Kad vam narede da napustite javno mesto. Ako vam se ovo desi, to znači da sumnjaju:

Da ćete izazvati konflikt ili remetiti javni red i mir.
Da ste pijani i zbog toga opasni po okolinu.
Da možete da povredite nekoga ili oštetite nečiju imovinu.
Da ste mentalno neuračunljivi.

Policajac ne mora da ima pismenu dozvolu da vas udalji sa nekog mesta, njegov položaj mu to dozvoljava. Ipak, postoji nekoliko izuzetaka – predstavnik plave uniforme ne sme da vam naredi da napustite skup ukoliko je u pitanju štrajk ili protest u kojem učestvujete.
Kada vas zaustavi saobraćajni policajac, ruke držite na volanu tako da može da ih vidi. Ne izlazite iz automobila osim ako vas on pozove, ostanite mirni, staloženi i razgovarajte sa njim sa poštovanjem. Ne otvarajte prozor do kraja. Pokažite dokumenta koja ima prava da vidi – vozačku i saobraćajnu dozvolu, ličnu kartu, polisu osiguranja automobila. Saobraćajni policajac ima prava da pregleda i gepek, u kojem bi trebalo da imate obaveznu opremu – rezervnu gumu, prvu pomoć, trougao i fluorescentni prsluk. Takođe, dužni ste da uradite alko test, ako policajac to traži.

Често нисмо упознати са својим правима и обавезама у неким ретким ситуацијама, па ево, рецимо једне такве ситуације која се дешава а које људи касније коментаришу са закаснелом памећу.

Да ли сте имали сличне ситуације и како су се одвијале?

Napiši odgovor