Strastvene rasprave na internetu

Problem

Citam skoro opis novog iPhone-a i stignem do komentara i tu korisnici pisu kako je taj novi iPhone precenjeno djubre za snobove koji misle da su nesto posebno. Naravno, i snobovi uzvracaju udarac istom merom i to polako opis telefona postaje mesto za razmenu uvreda.
E sad, mozda mislite „gledaj ove budale, prepucavaju se oko telefona, svasta“ i vasa reakcija je sasvim opravdana, ali….zasto se onda prepucavamo oko svakojakih tema, bilo da je to veganstvo, religija, pravo na abortus i koje je boje nebo, mi nadjemo razlog za prepucavanje.

Cemu sve to? Da li kada neko preispituje nase stavove mi to gledamo kao napad na sebe pa zato reagujemo agresivno ili sta je u pitanju?
Zasto je tesko voditi civilizovanu raspravu i kada neko kaze nesto sto nam se ne svidja, ili je to glupo, ili sta vec, jednostavno ne mozemo da kazemo sebi „pa dobro, neka misli sta hoce, ko ga sisa, ima pravo na to“.

Zasto nas tudje misljenje ugrozava, bilo da je to da li je Samsung bolji od iPhone-a, da li treba legalizovati abortuse ili da li bog postoji ili ne ili sta vec. Zasto jednostavno ne mozemo da pustimo ljude da imaju svoja misljenja i da prestanemo da ih ubedjujemo, pa u neku ruku namecemo svoja? Nije problem razmena misljenja, „ja mislim ovako, ti ovako, ne slazemo se“ vec je problem sto jedna strana misli da je u pravu i onda napada, ponizava sagovornika. Zasto sve to, zar je napad najbolja odbrana, ili je to mozda samo jedini nacin na koji oni koji ne prihvataju tudja misljenja funkcionisu?

Napiši odgovor