Udomljeno štene u kući prvi put – kako brinuti o njemu i sprijateljiti ga sa mačkama?

Problem

Imam malo štene od oko dva meseca (liči uglavnom na labradora, ali nisam sigurna, ne razumem se u rase). Može li mi neko reći čime da ga hranim, koliko često, kako da ga vaspitam da bude uredno,…?
Do sada nisam brinula o malom štenetu, uglavnom su to brinule kuje, ali sada imam udomljeno štene kao jedinog psa u kući. Međutim, imam mačke (u uzrastu 3 godine – mama, 1 godina, 6 meseci, 1 mesec – petoro dece od mame mačke). Sama mačka, koja je prilično ljubomorna i ne trpi nikog, ravnodušno je prihvatila štene, čak nije ni pravila frku kad sam štenetu približila mače od 1 meseca da se omirišu. Ostale mačke frkću i beže po drveću, iako su inače one društvenije od mama-mačke. Štene kad ih vidi juri na njih, laje, one beže, on ih juri… haos, vanredno stanje u dvorištu Kako da ih sprijateljim i da li je to moguće?
Ne želim da mi mačke pate, ali neću ni da se odreknem kučeta. Za sada spavaju u odvojenim dvorištima, on kod sebe ima posebnu prostoriju, a mačke spavaju kod mene u kući ili u drugom dvorištu. Imam ogroman prostor, dovoljno za sve njih i više ako treba, ali ne znam kako da ih sprijateljim. Nemam pojma ni o kome trebam tačno brinuti, tj. ko je tu opasniji, kuco ili mace.
Nemam pojma ni kada trebam da ga nosim na vakcinaciju, šta da radim ako se pojave buve (s obzirom da ga kupam svaki dan sad dok je toplo, a on kupanje obožava, buva još nema), kako da ga čistim od parazita (voli svašta da proba, sve njuši, pojeo je juče neku pticu što su mačke ulovile), … i sve ostalo što mi ni nije palo na pamet.

Molim one koji imaju iskustva u ovakvim situacijama, da me posavetuju. Takođe molim one koji se razumeju u brigu o štencima, da me posavetuju.

Napiši odgovor