Da li bes izaziva pomracenje svesti?

Question

Od besa do besvesti, stanja u kom čovek više ne kontroliše svoje postupke, kontroverzna teorija za mnoge stručnjake.

Bes je sasvim prirodno osećanje koje svi iskuse pre ili kasnije. Ipak, to ne znači da je lako nositi se sa njim. Za neke osobe bes postaje problem sam po sebi jer negativno utiče na svakodnevni život i međuljudske odnose, preliva se u agresiju prema drugima. Bes takođe može biti simptom dubljih problema, maska za depresiju ili tugu.

Važno je imati u vidu da se bes može savladati samokontrolom, uz podršku lekara opšte prakse i drugih medicinskih ustanova. Osoba koja je svesna svog besa lakše će naučiti kako da ga izrazi na prihvatljiv način i lakše će održati duševno zdravlje.

Povremeni su napadi besa – koje karakteriše „impulsivno, agresivno, verbalno ili fizički nasilno ponašanje neprimereno situaciji“ ( Mayo Clinic) – poznat fenomen …

„Psihološki gledano, ne bi trebalo koristiti termine kao što su pomračenja svesti kad je bes u pitanju. Fenomen se tim putem neprikladno opisuje, pa se izaziva više štete nego koristi. Ljudi počnu da veruju da u besu ne upravljaju svojim postupcima, što nije tačno.“

„Neki to koriste kao izgovor – ne mogu da se kontrolišem kad me obuzme bes. U devedeset devet odsto slučajeva, to nije tačna izjava.

Answers ( 2 )

  1. Svakako.
    Ubistvo u afektu…
    Ako se dokaže, manja kazna !

  2. Sve osnovne emocije su kako se to kaze hardwired u mozgu..kratko spojene i imaju mogucnost da kad narastu dovoljno snazne preuzmu kontrolu nad nama..tj da mi izgubimo svesnu kontrolu nad sobom i svojim postupicma..
    Kad kazem osnovne mislim na ljubav bes strah bol zadovoljstvo i iznenadjenje. u naslovu teme mozes da zamnis bes za bilo koju od ovih emocija. npr strah..napad panike..mislim da je tu strah zapravo mozda i najgori jer u strahu mozemo ne samo da izgubimo svesnu kontrolu nad svojim postupcima nego i nad svojim autonomnim funkcijama..npr covek u strahu ume i da se..usere u gace. zamisli kakav je tek to gubitak kontrole.

Napiši odgovor