Тужба за шпијунирање?

Question

Answers ( 4 )

 1. Да ли има правника овде који би могли да ми појасне да ли приватно лице може покренути тужбу против другог приватног лица због шпијунирања? Ако може, да ли би то била приватна парница или гоњење по службеној дужности? Који чланови Устава и Закона Србије штите приватност и санкционишу шпијунирање? Да ли овакав злочин застарева након одређеног времена, да ли се може тражити надокнада претрпљене материјалне и моралне штете? Да ли би оваква тужба могла да у реалном времену доведе до задовољавајуће пресуде?

 2. nisam pravnik ali …
  ako me komsija ili devojka spijuniraju, mogu da pokrenem tuzbu za krsenje privatnosti i naknadu stete.
  ako te tajna sluzba spijunira, i ako tuzis njihovog sefa, on ce izmisliti neki razlog i sudija ga nece osuditi.
  kad su mogli martina luthera kinga da stave na listu opasnih i da ga spijuniraju i da mu unistavaju privatni zivot, mogu i tebe. rasisti imaju podrsku sudija i tuzilaca, ali ako je kod tebe neka obicna osoba koja nema debele veze, dobices presudu ako dokazes da ti je krsio privatnost.
  ja mislim da bi bila privatna parnica jer ti privatnost nije ostetio drzavni organ vec kako ti kazes privatno lice.
  mrzi me da gledam zakon i ustav, imas oba onlajn pa sam pogeldaj koji paragraf.
  mnogo opasnije stvari zastarevaju, pa i narusavanje privatnosti.
  koliko treba sudiji vremena, zavisi od njega, niko ne moze da ti kaze koliko vremena bi trajao postupak. tuzena osoba moze da odugovlaci, bolestan pa ovo pa ono, pa njegov advokat, pa sudija moze da se razboli pa da ode na godisnji odmor, i tako dalje, u proseku svako sudsko rociste se zakazuje jednom u 2 meseca. ako ti treba da se pojavis pred sudijom 5 puta da dokazes sve, racunaj godinu dana.

 3. Тешко да би ту сподобу могли законски да пронађу, пошто мислим да нема стални боравак, мада би могли када би хтели. Проблем је што је вероватно повезана са БИА, или са неким „приватним истражитељима“, свакако је члан неке секте и има добре везе, а тешко би било и исцимати сведоке да долазе на рочишта да сведоче, а и мене је очигледно мрзело да се можда и годинама цимам и улазим у трошак и неизвесну парницу, плус што шпијун не би имао од чега да исплати штету чак и када би био осуђен, а немам ништа од тога да иде на робију. Такође, могуће да су и неки рођаци и пријатељи умешани, тако да би испао хаос. Како год, само сам питао, чисто да знам да ли сам нешто пропустио, а и давно је то било, још по старом Уставу. Хвала на одговору у сваком случају. Био сам гледао на Балкан инфо како су шпијунирали и пратили неког новинара, па сам се присетио.

Napiši odgovor