Kako sve poslodavci u Srbiji ucenjuju radnike?

Problem

odgovora ( 4 )

 1. BLANKO OTKAZI, ZABRANJENA TRUDNOĆA Kako sve poslodavci u Srbiji ucenjuju radnike

  Da bi zadržali posao, radnici iz očaja pristaju da potpišu blanko otkaz ili da gazdi vrate deo plate, a žene čak potpisuju da neće ostati u drugom stanju.

  Kako bi zaštitili svoje interese, poslodavci u Srbiji sve češće pribegavaju praksi koju radnici, iako nevoljno i besno, prihvataju jer drugog izbora nemaju.

  Većina poslodavaca, posebno u sektoru usluga, novim radnicima najčešće traže da potpišu blanko otkaz. Na „dokumentu“ ne upisuju datum, što znači da radnik može ostati bez posla u svakom trenutku, bilo u slučaju bolesti, trudnoće ili odluke poslodavca da mu radnik više nije potreban.

  Ministarstvo: Prijavite poslodavca

  U Ministarstvu rada kažu da poslodavac u slučaju posedovanja potpisanih blanko otkaza nema nikakve obaveze prema radniku. Ali, oštećeni mogu tužiti poslodavca zbog nezakonitog otkaza i prijaviti ga Inspektoratu tražeći da se odloži izvršenje rešenja o otkazu.

  Zaposleni se tako drže na „uzdi“, jer kada poslodavac ima u fioci blanko otkaze, ne mora da navodi razloge za otkaz, a jedina dilema je da odredi datum. Osim što je stalno u strahu od volje poslodavca, radnik u slučaju otkaza ostaje bez otpremnine, ali i mesečne naknade koju, nakon otkaza, može da dobije kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

  Blanko otkazima kod žena poslodavci se dodatno osiguravaju da one neće rađati narednih nekoliko godina.

  Zakonom je propisano da se u slučaju trudnoće ugovor o radu na određeno vreme produžava do isteka odsustva sa rada radi nege deteta. Dakle, po isteku tog roka prestaje radni odnos.

  – Pojedinci su nam pričali kako papirološki dobiju zakonski minimalnu zaradu, ali da im vlasnik traži da vrate pet ili sedam hiljada dinara – priča za „Blic“ inspektor rada Ilija Jović, koji ovaj posao obavlja 18 godina.

  Iako su ucene poslodavaca javna tajna, radnici se skoro nikad ne usuđuju da ih prijave. Retko se dešava da se požale inspekciji ili da podnesu tužbu.

  Једино решење је казнити такве послодавце стрељачким водом јер учествују у геноциду над српским народом!

  • E, napokon tema o realnim zivotnim problemima. Posto su poslanici nasli za shodno da ukinu validnost blanko ostavki, mogli bi da isto ucine i sa tim blanko otkazima. Uzgred, steta je sto ovo nije na Politici jer ovde se nazalost slabo zalazi. A po meni je ovo vaznije pitanje od toga s kim ce Vucic u koaliciju itd …

 2. pa blanko otkazi nisu legalni
  al u stvarnosti ima i gorih stvari od toga
  poenta je da ih drzava pusta da se ponasaju kako god zele

Napiši odgovor